De ce am acceptat această colaborare la revista bilingvă „Petru Cârdu“, editată de Asociaţia Uniunea Europeană Banat România?
Din mai multe motive. În primul rând, fiindcă l-am cunoscut pe cel care, acum, a dat numele acestei reviste: Petru Cârdu. Poetul căruia îi datorez prima mea vizită culturală peste hotare, în Iugoslavia anului 1990, ca invitat al KOV-ului, alături de alţi confraţi din breasla scriitoricească din România. Poetul care a ştiut să preţuiască omul în sine. Poetul care a încercat din răsputeri să creeze o punte culturală între Vârşeţ şi Timişoara. Şi fiindcă pentru el, Petru, literatura aparţinea întregului Univers, nu doar unei regiuni sau unor oameni.
Am acceptat această colaborare, fiindcă, în calitatea mea de scriitor, dar şi de iniţiator şi coordonator general al Proiectului Banaterra – Enciclopedia Banatului, realizat de Asociaţia Banaterra din Timişoara, mă regăsesc oriunde acasă în spaţiul cultural-istoric bănăţean. Mai mult decât atât, sârb fiind, consider că patria strămoşilor mei trebuie ajutată să treacă peste şocul psihologic la care pe nedrept a fost supusă şi orice mână sinceră şi prietenească îi poate fi de real folos.
Şi întrucât Banaterra şi-a luat la modul cel mai serios rolul de liant între naţiuni, de punte culturală între popoare, colecţionând pe portalul său, www.banaterra.eu, informaţii dintre cele mai diverse, în mai multe limbi vorbite în Banatul istoric, am considerat că putem ajuta concret U.E.B.R. în realizarea şi finalizarea cu succes a proiectului său. Drept pentru care, iată, în acest număr, vă oferim o părticică din universul bănăţean, din trecutul şi prezentul Banatului istoric. Fiindcă Banatul, nu-i aşa, a fost de fapt prima Uniune Europeană. Iar dacă istoria i-a fost mereu potrivnică, sperăm că viitorul îi va fi pe vecie aliat.
Duşan Baiski