Uniunea Europeană Banat din România - UEF Romania

Gomboţ cu prune ori caise

Ingrediente pentru gomboţi de cca 35-40 g bucata: 1 kg de cartofi; 2 buc. ouă; 350 grame de făină; 20 buc. de caise ori prune (dacă nu aveţi fructe proaspete, puteţi folosi şi compot dacă fructele din compot sunt tari); 50 grame de unt (în vremurile de demult se folosea unsoare); 5o grame de pesmet; 2 linguri de zahăr pudră şi scorţişoară.

Cartofii se spală şi se fierb în coajă, cu puţină sare. După ce s-au fiert, se curăţă de coajă, se dau prin zdrobitor de cartofi şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se adaugă ouăle, făina şi un deget de sare şi se amestecă bine (dacă însă cartofii nu au fost scurşi destul şi aluatul e apos, se mai poate adăugă puţină făină). Punem apoi aluatul pe o scâdură presărată în prealabil cu făină şi-l lăsăm să se odihnească 10 minute.

Până atunci avem timp să spălăm caisele sau prunele şi să le tăiem în jumătate. Dacă am terminat cu fructele, luăm aluatul, îl întindem cu sucitoarea, începem să tăiem pătrăţele şi aşezăm pe ele jumătăţile de fructe.

Când am terminat, luăm pătrăţelele, le împăturim bine şi le dăm forma unei biluţe. Când sau adunat 5-6  bucăţi, le punem în apă clocoită şi se fierb până ce biluţele ies la suprafaţă. Când s-au fiert, le strecurăm şi le punem pe o farfurie adâncă (nu trebuie spălate, pentru că se vor face terci).

Când am terminat cu gomboţii (biluţele), se ia untul (unsoarea) şi se pune la încins. Când e încins bine, adăugăm pesmetul şi prăjim până devine auriu.

Servirea: se aşează gomboţii pe farfuria sau oala în care se vor servi şi se presară pe ei pesmetul auriu, zahăr pudră şi scorţişoară.

 

Veres Zoltán

Leave a Reply

*

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

captcha *