Uniunea Europeană Banat din România - UEF Romania

Muzeul de mineralogie estetică a fierului – Ocna de Fier

Muzeul de mineralogie estetică a fierului se află în casa particulară a lui Constantin Gruescu, supranumită „Casa Binelui“ şi situată în localitatea Ocna de Fier, str. Vale, nr. 113, judeţul Caraş-Severin. Este cea mai mare colecţie particulară de acest gen din România şi oferă spre vedere sute de exponate din România şi din lume, multe de o valoare inestimabilă. Colecţionarul, Constantin Gruescu, a donat alte sute de minerale diferitelor muzee din ţară şi străinătate, unele chiar denumindu-şi sălile dedicate după numele donatorului. Pragul casei-muzeu din Ocna de Fier a fost trecut, de-a lungul deceniilor, de zeci de mii de oameni din întreaga lume, de la copii şi până la miniştri ori chiar viitori (acum, foşti) preşedinţi de stat (Ion Iliescu, Emil Constantinescu).

Cel mai valoros exponat este, fără îndoială, macla coaxială Constantin Gruescu, lumea ştiinţifică recunoscând astfel rolul şi munca de colecţionar a acestui bănăţean. Nu trebuie uitate însă nici masivele cristale de cuarţ care, după cum spune însuşi nea Costică, aşa cum îi place colecţionarului să i se zică, au proprietatea de a-l încărca energetic pe cel care îşi apropie palmele de ele.

Site-ul www.constantingruescu.ro, unde se pot vedea fotografii şi se pot citi cărţi scrise de Constantin Gruescu sau de către alţii despre el, a fost creat şi este administrat sub egida „Banaterra“. Pentru vizitarea muzeului, este indicat să vă programaţi la tel. 0255-527822 (Constantin Gruescu). Acces: cea mai convenabilă rută este pe şoseaua Bocşa-Ocna de Fier.

Gruescu_incarcare_energetica

Leave a Reply

*

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

captcha *