Înainte de începe cu foile, prăjim miezul de nucă. Avem nevoie de 200 de grame miez de nucă. Cine vrea mai multă poate adăuga fără teama că gustul sau consistenţa se vor modifica. Miezul de nucă se pune într-o tavă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 200° C (sau mediu) şi se prăjesc până devin uşor maronii. Nu se prăjesc prea tare pentru că vor avea un gust amar. După ce s-au prăjit, se scot din cuptor şi se lasă la răcit. După răcire se pun într-o pungă de plastic şi se zdrobesc cu sucitorul.
Cuptorul se lasă în continuare la aceeaşi temperatură şi se începe pregătirea foilor. Se fac 3 foi de pandişpan. Pentru fiecare foaie avem nevoie de următoarele ingrediente: 3 ouă de mărime mijlocie; 3 linguri de zahăr tos (cristal); două linguri de făină; o lingură de cacao.
Modul de preparare a foilor: Într-un bol se mixează (freacă) cele 3 ouă întregi (eu nu separ niciodată ouăle la foile de pandişpan) împreună cu cele 3 linguri de zahăr, până se obţine o masă albicioasă, spumoasă şi destul de consistentă. La mixat, de observat că mixerul lasă dungi, cam ca la o frişcă bătută. Adăugăm două linguri de făină şi o lingură de cacao cernută, pe care le amestecăm uşor cu telul. Întindem uşor aluatul obţinut într-o tavă tapetată cu hârtie pergament. Se dă la cuptor pe şina de mijloc şi se coace 12-15 minute, în funcţie de cuptorul fiecărei gospodine. După coacere, o răsturnăm pe un fund de lemn şi îndepărtăm hârtia de pergament. SUB foaia de pandişpan şi PESTE EA se pune hârtie de bucătărie sau şervete de bucătărie. NU se foloseşte la acoperit hârtie de pergament sau de aluminiu, pentru că nu absoarbe aburii şi foaia se va înmuia. În acelaşi fel se mai fac încă două foi.
Până se răcesc foile, vom prepara crema. Pentru cremă avem nevoie de următoarele ingrediente: 1 1/2 de unt (250 grame pachetul); 100-130 grame de zahăr pudră; 3 gălbenuşuri de ou şi 3 albuşuri de ou (de la gălbenuşurile de mai sus); 1-2 vanilii; 250 grame de nucă prăjită şi zdrobită. Se mixează untul moale cu zahărul şi vanilia până se topeşte zahărul, apoi se adaugă cele 3 gălbenuşuri şi se mai mixează scurt, pentru omogenizare. Se adaugă şi cele 3 albuşuri bătute spumă, mixând în continuare. La urmă adăugăm nucile şi mixăm. Prin mixarea nucilor în cremă se obţine un gust mai bun. Se umplu foile cu această cremă şi apoi se pregăteşte glazura.
Pentru glazura maro: 200 grame de ciocolată pentru glazură (ciocolată menaj) maro; două linguri de ulei. Pentru glazura modelată albă: 50-70 grame ciocolată albă pentru glazură; o linguriţă de ulei. Ciocolata se taie în bucăţele mici şi se topeşte pe baie de aburi, apoi se adaugă uleiul şi se amestecă pentru omogenizare. Se procedează la fel şi cu ciocolata albă. Glazura maro se întinde peste toată prăjitura, iar cea albă se pune într-o pungă mică de nailon, la vârful căreia s-a tăiat o gaură cam de 2 mm. Se trasează linii cam la 2 cm distanţă una de alta, apoi cu ajutorul unei scobitori trecem perpendicular peste liniile albe, o dată în jos, apoi înapoi, cam la 2 cm distanţă. Aşa formaţi modelul „Esterhazi“.
Menţiune: am folosit o tavă de 30/35 cm.
Prăjitura se poate tăia după preferinţă în bucăţi mici şi, dacă e nevoie, se poate congela fără probleme (de preferat tăiată în bucăţi).
Maria Barna