Uniunea Europeană Banat din România - UEF Romania

Priorităţi bănăţene

1002 – Cea dintâi mânăstire de pe teritoriul României de astăzi a existat în jurul anului 1002 la Morisena (actuala comună Cenad din judeţul Timiş). A purtat hramul „Sf. Ioan Botezătorul“ şi era de călugări răsăriteni.

1030 – La Cenad (judetul Timiş) ia fiinţă prima şcoală de pe teritoriul României de astăzi, limba de predare fiind latina.

circa 1179 – În cadrul abaţiei de la Igriş (judetul Timiş), întemeiată de călugării cisterciţi de la mânăstirea burgundă din Pointigny, ia fiinţă prima bibliotecă cu lucrări de filosofie, teologie etc. de pe actualul teritoriu românesc. În această bibliotecă se găseau opere ale lui Cicero, Suetoniu, Seneca şi Quintilian.

1365 – Timişoara este primul oraş din Ungaria medievală care primeşte o stemă în urma unei donaţii regale (Ludovic I, numit şi „cel Mare“/ I. Nagy Lajos). Pe stemă era reprezentată figura unui dragon.

1700 – Un bănăţean rămas necunoscut (Anonymus Caransebesiensis sau Lugoshiensis) întocmeşte un dicţionar român-latin, Dictionarium vallachico-latinum, prima lucrare lexicografică bilingvă cu limba de bază românească. Unii cercetători l-au atribuit lui Mihail Halici (1643-circa 1712).

1718 – La Timişoara a fost pusă în funcţiune prima fabrică de bere din România de astăzi.

prioritati banatene fabrica_bere

1718 –  La Ciclova se construieşte primul cuptor de topit minereul de cupru, acesta fiind primul asemenea obiectiv industrial de pe teritoriul Banatului Montan.

1719 – La Bocşa Montană se construieşte primul furnal din actuala Românie.

1728 – A început canalizarea Begăi, primul canal navigabil din România contemporană.

1729, 22 ianuarie – Încep cursurile la prima şcoală profesională montanistică la Oraviţa, prima de acest gen nu numai pe teritoriul României de azi, ci şi în Sud-Estul Europei. De remarcat că următoarele şcoli montanistice iau fiinţă în anul 1741, la Dognecea, Moldova Noua şi Sasca Montană.

1745 – S-a înfiinţat spitalul orăşenesc din Timişoara (cu 24 de ani înaintea celui din Viena şi cu 35 de ani înaintea celui din Budapesta).

1753 – La Timişoara a fost organizată prima stagiune teatrală permanentă (a treia după Viena şi Budapesta).

1760 – Timişoara devine primul oraş din Imperiul Habsburgic cu străzile iluminate cu lămpi.

1771 – La Timişoara apare primul ziar de pe teritoriul României actuale – 18 aprilie – „Temeswarer Nachrichten“ (primul ziar german din estul Europei).

1771 – La Reşiţa s-au pus în funcţiune primele două furnale pentru fontă. De asemenea, au început lucrările de cercetare în regiune, care vor duce la descoperirea zăcămintelor de cărbune de la Doman şi Secu.

1796 – Renumita familie de farmacişti Knoblauch fondează la Oraviţa prima farmacie montanistică din România de astăzi.

1801 – Se înfiinţează la Sânnicolau Mare (Judeţul Timiş), a treia şcoală agricolă de pe teritoriul monarhiei habsburgice şi prima de pe teritoriul României de astăzi.

1815 – La Timişoara, biblioteca lui Iosif Klapka devine prima bibliotecă publică, de împrumut, din Imperiul Habsburgic, din regatul Ungariei şi din teritoriile româneşti.

1817 – La Oraviţa este dat în folosinţă actualul Teatru „Mihai Eminescu“, cel mai vechi teatru din ţară, prima clădire de teatru din piatră din sud-estul Europei, prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

prioritati banatene Oravita_carte_postala_10

1819 – La Timişoara se administrează pentru prima dată în Europa Centrală vaccinul antivariolic.

1823 – Bolyai János anunţă, la Timişoara, descoperirea primei geometrii neeuclidiene din lume.

1843 – La Timişoara începe să funcţioneze prima grădiniţă de pe actualul teritoriu al României.

1847 – La Fabrica de Bere din Timişoara are loc primul concert în afara Vienei al lui Johann Strauss fiul.

1849 – La Oraviţa este construită prima gară din actuala Românie.

1847 – La 5 februarie, chirurgii dr. Mathyus Musil (1806-1889) şi dr. Joseph Siehs (1813-1850) efectuează prima anestezie cu eter sulfuric la spitalul militar, pentru o intervenţie de amputaţie a unei coapse.

1850 – În Banat apar cele dintâi mărci poştale din România contemporană.

1854 –  20 august – s-a inaugurat linia Oraviţa-Baziaş, în lungime de 62,5 km, numai pentru transportul cărbunelui, aceasta fiind prima cale ferată construită pe teritoriul de astăzi al României. A fost supranumită „Linia cărbunarilor“. La 1 noiembrie 1856 a fost deschisă şi pentru transportul călătorilor.

prioritati banatene Bazias

1857 – Timişoara este primul oraş din Imperiul Habsburgic cu străzile iluminate cu gaz aerian.

1863 –  Este terminată linia de cale ferata Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană din actuala Românie.

1869 – 8/12 iulie 1869 – este pus în funcţiune, la Timişoara, primul tramvai cu cai din România de astăzi.

IM000582.JPG

1884 – 24 noiembrie – Timişoara devine primul oraş de pe continentul european cu străzi iluminate electric.

IM000817.JPG

1884 – Timişoara a fost prima gară iluminată electric din Europa, înaintea celor din Paris şi Viena.

1886 – Se înfiinţează la Timişoara prima Staţie de Salvare din Ungaria şi România contemporană.

1895 – La Timişoara se construieşte prima stradă asfaltată din România de astăzi.

1899 – Începe să circule la Timişoara primul tramvai electric din actuala Românie.

1902 – La Timişoara se înfiinţează primul club de fotbal de pe teritoriul României de azi.

1906 – La 18 martie, la Montesson (Franţa), românul Traian Vuia a efectuat primul zbor din lume realizat exclusiv cu mijloace proprii de bord ale aparatului.

Digital Camera

1921 – La Timişoara ia fiinţă prima firmă românească în domeniul fabricaţiei de corpuri de iluminat din România, sub denumirea „DURA – întreprindere electrotehnică şi tehnică Barta & Co.“

1928 – 21-22 octombrie, la Timişoara s-a înfiinţat F.C. Ripensia, primul club profesionist de fotbal din România. Ripensia a fost prima echipă de fotbal  profesionistă din România.

1930 – 14 iulie – Adalbert Georg Deschu din Gătaia (judeţul Timiş) înscrie la Montevideo, Uruguay, primul gol al României la un campionat mondial de fotbal.

1930 – Rudolf „Rudy“ Wetzer (Wetzer I), născut la Timişoara, este primul jucător profesionist din fotbalul românesc şi jucătorul de fotbal cu cele mai multe goluri înscrise într-un meci internaţional al României: 5 goluri în meciul România-Grecia (8-1), desfăşurat la Bucureşti pe 25 mai 1930, în cadrul „Balcaniadei“.

1938 – În premieră mondială, la Timişoara se realizează prima maşină de sudat şine de cale ferată şi de tramvai.

1940 (aprox.) – Timişoara este primul oraş din România în care s-a jucat Go.

1953 – Timişoara devine singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat, în limbile română, germană şi maghiară.

1961 – La Institutul Politehnic Timişoara este realizat MECIPT-1, primul computer din generaţia întâi din mediul universitar din România şi printre primele din Europa.

1969 – Prof. Ghermănescu publică la Timişoara primul tratat enciclopedic de ecuaţii funcţionale din lume.

1989 – În Banat s-a obţinut prima clonă animală din România. Autor: prof. univ. dr. Ioan Vintilă, specialist în biotehnologie.

1989 – Timişoara devine primul oraş liber de comunism din România.

1992 – La Timişoara au loc primele intervenţii chirurgicale laparoscopice în ginecologie şi primele operaţii plastice mamare cu proteză (prof. I. Munteanu în colaborare cu Clinica din Heidelberg).

1992 – La Timişoara, Liviu Butoi inaugurează primul club de jazz privat din Romania, „Jazz Club Pod 16”.

1993 – La Timişoara se realizează prima histerectomie totală pe cale laparoscopică (prof. I. Munteanu în colaborare cu Clinica din Kiel).

1995 – Se realizează la Timişoara prima fertilizare in vitro şi primul embriotransfer uman din România; se înfiinţează primul Centru de Laparascopie, chirurgie laparoscopică şi de fertilizare in vitro din România.

1995 – Formaţia „Bega Blues Band“ din Timişoara înregistreaza cel dintâi CD-ROM de blues-jazz din România.

1996 – La Timişoara se naşte primul copil conceput in vitro, în România.

2000 – Prima plată prin „bani electronici“ a taxelor vamale din România s-a realizat prin utilizarea unei aplicaţii software elaborată de Sucursala din Timişoara a firmei „Forte-Siemens“.

2001 – La Timişoara se pune în funcţiune prima reţea de infochioşcuri din România.

2001 – La Timişoara se realizează prima operaţie pe inimă cu laser din România.

2001 – La Timişoara se introduce, în premieră naţională, sistemul de plată a taxelor şi impozitelor prin Internet.

2005 – Ia naştere, la Timişoara, din initiaţiva lui Johnny Bota, Facultatea de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky“, prima de acest fel din România.

2007 – La 14 martie, serviciul „TELPARK” din Timişoara a lansat, pentru prima dată în România, cea mai modernă şi comodă metodă de taxare a parcării, prin intermediul telefonului mobil.

2007 – La 15 martie, „Banat Media-Verlag für elektronische Medien“ din Germania şi Asociaţia Proiectul Rastko România din Timişoara (devenită Banaterra) au lansat, în premiera în România, o carte poştală cu miniCD-ROM încorporat. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului Banaterra (www.banaterra.eu), sub genericul „Descoperiţi Banatul“.

 

Lista priorităţilor rămâne deschisă. Nu ezitaţi să ne semnalati şi altele, indicând totodată sursa de documentare. Desigur, ne-ar face deosebită plăcere să ni se semnaleze şi priorități din Banatul Sârbesc. Ne puteţi contacta la adresa de e-mail: banaterra@gmail.com.

Leave a Reply

*

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

captcha *