Uniunea Europeană Banat din România - UEF Romania

Proiectul Banaterra – Enciclopedia Banatului

Proiectul Banaterra – Enciclopedia Banatului este un proiect derulat de către Asociaţia Banaterra din Timişoara exclusiv pe Internet, la adresa www.banaterra.eu, fiind lansat pe domeniul propriu la 13 noiembrie 2006. Unicul său scop este acela de a pune la un loc, în mai multe limbi, tot ceea ce se poate aduna cu privire la trecutul şi prezentul Banatului istoric şi, astfel, a oferi tuturor celor interesaţi o imagine de ansamblu a acestui ţinut. Denumirea de BANATERRA este un cuvânt compus din substantivele proprii BANAT şi TERRA.

Actualmente, Banaterra se dezvoltă în limbile română, maghiară, germană, sârbă, bulgară, franceză, engleză şi spaniolă, fără însă ca materialele să fie traduse dintr-o limbă într-alta. Unele sectoare lingvistice (român, maghiar, sârb, german, francez, bulgar) sunt mai bogate în conţinut, altele (englez, spaniol) mai sărace, totul în funcţie de colaboratori şi materiale disponibile. Textele, imaginile, bucăţile muzicale etc. însumează peste 8 Gb de informaţie şi sunt accesibile în mod gratuit, la orice oră, oricui de pe glob.

Echipa este multinaţională, formată din peste 70 de specialişti din diverse ţări europene (România, Ungaria, Germania, Franţa, Serbia), din cele mai variate domenii: profesori, jurnalişti, filologi, istorici, scriitori, studenţi. Fiecare sector lingvistic are câte un coordonator şi unul sau mai mulţi colaboratori. Membrii echipei activează benevol. În timp, s-au încheiat acorduri de colaborare cu diverse instituţii, asociaţii şi fundaţii din România şi Serbia.

Structura portalului cuprinde capitole precum: Arhitectură, Aşezări bănăţene, Personalităţi, In memoriam, Lăcaşe de cult, Tehnică, Imagini, Etnografie, Biblioteca Banat, Graiul bănăţean etc., fiecare capitol având două sau mai multe subcapitole. Desigur, nu toate sectoarele lingvistice respectă această structură, fiecare coordonator realizând capitole în funcţie de materialul aflat la dispoziţie. Unele materiale au fost preluate de pe alte site-uri, cu acordul administratorilor şi/sau proprietarilor acestora.

Lucrările (texte, imagini etc.) sunt realizate fie de colaboratorii Banaterrei, fie de terţi, dar inserate cu respectarea legislaţiei în vigoare privind drepturile de autor şi numai cu acordul proprietarilor drepturilor de autor, precizându-se autorul, colecţionarul, sursa (după caz).

Susţinerea portalului se face din surse private, prin donaţii şi sponsorizări, acest tip de activitate neregăsindu-se deocamdată printre cele considerate eligibile pentru a fi cofinanţate de către administraţie ori prin diverse programe de finanţare naţionale şi/sau internaţionale.

În momentul de faţă, portalul Banaterra se află în plin proces de profesionalizare din mai multe puncte de vedere: conţinut de calitate, design unic, suport tehnic (Drupal) identic, reconstrucţia unor capitole pe site-uri separate etc.

Leave a Reply

*

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

captcha *