Este uşor de făcut (mai puţin răzuitul ţelinei) şi nu este complicată. Salata se face în timpul iernii, în sezonul tăierii porcilor, deci când există la îndemână carne şi cârnaţi proaspeţi, făcuţi în casă.
Ingrediente: ţelină, smântână groasă, sare, oţet, zahăr.
Rădăcina de ţelină se curăţă de coajă şi de mustăţi. Ţelina se dă pe partea fină a răzătoarei de bucătărie, în cantitatea dorită. Se adaugă smântână şi celelalte ingrediente. Se amestecă foarte bine. Se gustă din când în când, pentru a fi potrivită la gust. Se poate prepara cu două-trei zile înainte. Se ţine la frigider. Înainte de servire, se mai amestecă o dată bine. Se prepară o garnitură din morcovi feliaţi sau daţi pe răzătoare şi frunze de pătrunjel. Se mănâncă cu cârnaţi, carne friptă şi cu cartofi fierţi în apă cu sare. În acelaşi fel se prepară şi o salată din rădăcină groasă de pătrunjel răzuită, la care se adaugă puţin hrean răzuit. La Cenad, se mai serveşte împreună cu cârnaţi, carne friptă şi cartofi fierţi şi cu compot făcut în casă.
Pauline Huschitt